Vissza a kezdő oldalra

English version

Angol változat

LUDAS Zenekar
A zenekar
Müsoraink
Program-Turné
Újdonságok
Zenék
Sajtó
Ludas Egyesület
Linkek


A LUDAS Zenekar magyar népzenét játszó együttes, mely elsősorban koncerteken, fesztiválokon szerepel, de e mellett rendszeresen zenél táncházakban, s olykor tánckíséretet is vállal.

A csapat 1998 őszén alakult. A felkészülés időszaka után 1999 áprilisától vállal fellépéseket, koncerteket. Az együttes tagjai valamennyien professzionális zenészek, előadóművészi vizsgával rendelkeznek, s muzsikáltak a világ számos országában.

A zenekar tagjai:

Bene Gábor: bőgő, tambura, furulyák, ütőgardon

Hegedűs Sándor: hegedű, bőgő, ütőhangszerek

Rácz Gyula: brácsa, gitár, kontra, ének

állandó közreműködőnk Szokolay Dongó Balázs: duda, szaxofon, furulyák, szájharmonika


Zenei repertoárjukon egymás mellett szerepelnek autentikus, és feldolgozott népzenei darabok. Feldolgozásaik egyedi hangvétele különös színt visz bármely színpadra. A zenekar a magyar nép zenéje mellett gyakran muzsikálja nemzetiségeink népzenéjét is, így több számuk született már román, szlovák és szerb dallamok feldolgozásaiból.

Műsoraikon megszólaltatják a magyar és a szomszéd népek különleges hangszereit, mint a cimbalom, a tölcséres hegedű, duda, hosszúfurulya, fulyara, tekerőlant, tambura és ütőgardon.

Az együttes 1999-ben legtöbbet Németország, Svájc s Olaszország színpadain lépett fel. Sikerrel szerepelt több fesztiválon. Többek között: "ISOLA FOLK" - Bergamo, Tre Giorni - Acquarossa, Intragna Fest. Mindezek mellett a LUDAS zenélt kisebb fesztiválokon, táncegyüttesek mellett, táncházakban, készített koreográfia zenéket, hangfelvételeket, s elkészült a zenekar első kazettája LUDAS I.címmel.Műsorajánlat
Műsorrendelés
Referenciák
Mp3-as zenék
Programok
Ludas Egyesület
 
Bene Gábor
1965. november 11-én születtem Gyomán. édesapámat elég korán, 3 éves koromban elvesztettem. Szerencsére édesanyámnak volt elég ereje és lehetősége, hogy egyedül is felnevelje két fiát.

Először nyolc évesen kezdtem megismerkedni a hangszerekkel. Zongorázni tanultam 5 éven keresztül, közben, mint sokan az akkori fiatalok közül autodidakta módon gitároztam barátaimmal.Már akkor arról álmodtunk, hogy egyszer a zenélésnek szentelhetjük életünket, de a középiskola útját állta törekvéseinknek. Később, 17 éves koromban egyre erősebb késztetést éreztem, hogy együtt zenéljek másokkal. A gyomai néptáncegyüttes próbáira kezdtem bejárni, mint lelkes néző.

A végeredmény egy új népzenekar lett, melyben brácsán, illetve bőgőn játszottam. Sajnos csak rövid ideig voltunk együtt. Ezután elhatároztam, hogy újra a komolyzenével foglalkozok. 19 évesen újra iskolapadba ültem, de ezúttal a hegedűvel foglalkoztam négy éven keresztül. Az iskola elvégzése után ismét összejöttek a régi barátok, hogy még egyszer lehetőséget adjunk magunknak. Munkahely és család mellett nagyon nehéz volt.

Végül 1998. őszén úgy döntöttem, hogy életemet teljes egészében a zenének szentelem. így lettem a LUDAS Zenekar egyik alapító tagja.

úgy érzem, végre révbe értem.
Hegedűs Sándor
1971-ben születtem Békésen. Hat éves koromtól tanultam hegedülni, de már korábban is sok kapcsolatom volt a zenével. A családi szájhagyomány szerint már négy évesen "végighegedültem" egy lakodalmat a cigánybanda mellett. Persze ekkor még csak bádoghegedűm volt. Klasszikus zenét 18 éves koromig tanultam. Ezalatt kezdtem el népzenével is foglalkozni. A Békés Bandával zenéltem. Kezdetben "beugróként", később pedig már állandó zenekari tagként. A hegedű mellett alkalmanként bőgőzöm, pengetős- és ütős hangszereken is játszom. Külkereskedelmi tanulmányok után, 1993 óta csak a zenével foglalkozom, ezt tekintem hivatásomnak.

1998 óta a LUDAS Zenekarral muzsikálok, de e mellett számtalan egyéb formációban is játszottam. Felléptem Elektől Tokióig sok helyen. Közreműködhettem több lemez-, rádió-, és TV felvételen. Rengeteget muzsikáltam táncegyüttesek mellett, készítettem koreográfia zenéket, szerepeltem színházi darabokban, mint például Sütő András: Az ugató madár című drámájának ősbemutatóján, de arra is volt példa, hogy mesedarab elkészültének lehettem a részese. Alkalmanként a népzenétől távolabb eső rock-, és popzenei produkciókba is meghívnak. 1999 év eleje óta egy svájci bohóc, Olli Hauenstein színházi műsoraiban is közreműködöm. Az előadás címe: Hauenstein & Band.

E mellett kiadóként is tevékenykedem. Zenei kiadványaim Geiger márkanév alatt jelennek meg. Kiadói céljaim elérését művelődési házakon, cégeken, önkormányzatokon túlmenően támogatta például a Magyar Millennium Emlékbizottsága is.


Diszkográfia:

XIII. Magyarországi Táncháztalálkozó CD. MC. 1994.

Békés Banda: PUZZLE MC. 1997. Geiger

Békés Banda: Huszárverbunk CD. MC. 1998. Geiger

Poppá: Itt az új év! CD. 1998.

Ludas: LUDAS I. MC. 1999.Lud. Egy.

Szokolay: Hangok a múlt századból MC. 1999.

Matthis: Angyali üdvözlet CD. MC. Bál-NaRácz Gyula
1970 tavaszán születtem Sarkadon. Zenész családban nem nehéz hangszerekkel megismerkedni és mivel én is ilyen családból származom, már egynapos koromban találkoztam az élő muzsikával.

Szüleim nem erőltették a hangszeres tanulást, ennek az lett a következménye, hogy az általános iskola ötödik osztályosaként magamtól jelentkeztem zenét tanulni. Az első hangszer a falusi muzsika egyik legismertebb hangszere: a citera volt. A nyolcvanas évek elején azután elindult a lavina. Gitár, majd húros-, vonós hangszerek jöttek. 1984-től mezőgazdasági gépészetet tanultam, de közben 1986-tól szerződött zenekarban játszottam.

Békés, Borsod és Szabolcs megyei táncegyüttesek kísérete mellett bejártuk Európát, de mindig nagy örömet jelentett az öreg adatközlőkkel muzsikálni. Hazai munkáink javát 1986-1998-ig a Téglás Zenekarral és a Békés Bandával valósítottuk meg.

Színházi munkák, audio-felvételek és kiadványok után 1998-ban saját, önálló kazettával alapítottuk a LUDAS Zenekart, amelyben azóta is zenélek.


Diszkográfia:

Békés Banda: Huszárverbunk CD. MC. 1998. Geiger

új élő Népzene CD. MC. 1999.

Ludas: LUDAS I. MC. 1999.Lud. Egy.

Szokolay: Hangok a múlt századból MC. 1999.Szokolay Dongó Balázs
Gyermekéveimet Dél-kelet Magyarországon, Tótkomlóson töltöttem. Mezőgazdasági, majd rajzpedagógiai tanulmányok után kezdtem a zenével foglalkozni. Kezdetben bluest, később népzenét játszottam szájharmonikán, dudán, furulyán és szaxofonon.

Zenetanulmányaim nem kötődtek iskolához, mindent autodidakta módon sajátítottam el. 1994-ben lettem a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. Különböző zenekarokban játszottam, s játszok: Kündü, Magyar Dudazenekar, Békés Banda, Vasmalom, Vízöntő, Kampec Dolores, az általam ésnéhány művésztárs által létrehozott: Dél-alföldi Szaxofonegyüttes és a Dongó és Barátai, s 1998 ősze óta a LUDAS Zenekar. Szerepelek a legújabb Vujicsics lemezen, horvát dudán, s a közelmúltban tettem eleget egy meghívásnak Glasgowból, ahol a "Academy of Music and Drama" Népzenei tanszékén adtam néhány koncertet.

Zeném a Kárpát medence népzenéiből táplálkozik. Rendszeresen kísérem a hazai magyar és nemzetiségi néptánc együtteseket, pl.: Balassi Táncegyüttes, Román hagyományőrzők Elekről, Tessedik szlovák táncegyüttes Szarvasról, "Csaba" Nemzetiségi Táncegyüttes Békéscsabáról, illetve a méhkeréki román hagyományőrző táncegyüttes.Diszkográfia:

X. Magyarországi Táncháztalálkozó LP. MC. 1991.

Fábri-Kanalas: Addig megyek a víz mellett MC. 1994.

Budapest Folk '93 CD. MC. Etnofon 1994.

XIII. Magyarországi Táncháztalálkozó CD. MC. 1994.

Vasmalom II. CD. MC. P.1992.C.1995. Music &Words

Vasmalom III. CD. MC. 1996. Vasmalom

XV. Magyarországi Táncháztalálkozó CD. MC. 1996.

Békés Banda: PUZZLE MC. Geiger 1997.

Dél-alföldi Szaxofonegyüttes: Esthajnal CD. 1997.

Sebő Ferenc: Szerenád CD. 1996.

Békés Banda: Huszárverbunk CD. MC. Geiger 1998.

Ludas: LUDAS I. MC. 1999. Lud. Egy.

Dél-alföldi Szaxofonegyüttes: Kalamona CD. 1999.

Szokolay: Hangok a múlt századból MC. 1999.

 


Vissza a lap tetejére